eet je wereld mooier

Samen zetten wij ons in voor
meer biodiversiteit op je bord.

Vind jij dit ook belangrijk?

Wij kunnen samen een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en herstel van biodiversiteit.

biodiversiteit

Om onze doelen te bereiken werken wij samen met partners en deelnemers.

Elke hap is een keuze. Steeds meer horecakeukens en cateraars kiezen voor Biodiversiteit op je bord. Van kleine veranderingen tot gedurfde gerechten — samen serveren we het menu van de toekomst.

Supporter

Je zet de eerste stap. Door bewust te kiezen voor ingrediënten en gerechten die de natuur versterken, maak je biodiversiteit zichtbaar op het bord.

Partner

Je pakt het structureel aan. Minstens een kwart van je menukaart bestaat uit biodiversiteitsvriendelijke gerechten. Daarmee geef je richting aan verandering. Concreet en smaakvol.

Ambassadeur

Je neemt de leiding. Je kookt met visie én lef, en inspireert anderen met verhalen, events en een bord dat laat zien hoe het óók kan. Biodiversiteit is voor jou meer dan een ingrediënt — het is je missie.

 

strategische partners
Met deze partijen werken we aan de frontlinie.
Strategisch, inhoudelijk en met lef.
Ambassadeur
Bluefinger

Toen Bas ons benaderde, was ik gelijk enthousiast. Ik ben altijd voorstander geweest om biodiversiteitvriendelijk geproduceerde producten uit de regio te halen en zag hier dus gelijk de potentie van in. Daarnaast is het super dat Bluefinger Restaurant koploper is in de provincie Overijssel en dat we zelfs als eerste hotel in Nederland konden aansluiten.

Ambassadeur
Restaurant Amstelle

Tijdens het traject naar deelname aan Biodiversiteit op je Bord zijn we intensief in gesprek gegaan met onze leveranciers over de herkomst van producten en de bijbehorende keurmerken. We hebben hen bewust gemaakt van het belang van transparantie en het makkelijk kunnen verstrekken van deze informatie. In sommige gevallen hebben we zelfs bewust gekozen voor een andere leverancier om beter aan onze duurzaamheidsdoelen te voldoen. We zijn er trots op dat we hiermee veel leveranciers hebben wakker geschud en zo een positieve beweging in gang hebben gezet.

Ambassadeur
Antropia

We moeten terug naar de intelligente eenvoud van onze natuur: wat heb jij echt nodig, welke maatstaf neem je aan? Om dat te ontdekken moeten we durven voelen. En dat voelen moeten we weer leren door ons eerst te ont-wikkelen – los te komen van alle oude patronen, zodat we de spoel opnieuw kunnen opladen.’ Biodiversiteit op je Bord kan een van die aanjagers zijn merkte ik al tijdens een bijeenkomst, daar waar producenten en koks samen aan het sparren waren. Dat geeft mij energie, en dat merk je door extra kritisch te kijken en alert te zijn op wat we zelf nu op ons menu voeren. Dat is voor een heel groot deel al biologisch, maar we zijn nu echt al producten aan het vervangen voor nog meer lokale producten. Daar wordt iedereen blij van en het geeft nieuwe energie doordat je echt met zinnige zaken bezig bent.

Supporter
Venus & Adonis

Wij zijn deelnemer aan Biodiversiteit op je Bord geworden omdat wij volledig achter dit waardevolle initiatief staan. Lokaal is uiteraard belangrijk, maar het is essentieel om verder te kijken dan alleen onze eigen regio. Wanneer we bijvoorbeeld naar onze buurlanden kijken, zien we dat er veel meer aandacht is voor biodiversiteit en duurzaamheid dan voor monocultuur. In tegenstelling tot monocultuur, wat de bodem uitput en de biodiversiteit beperkt, is het belangrijk om actief bezig te zijn met het bevorderen van een gezonde en diverse natuur. Door zelf producten te kopen die goed zijn voor de biodiversiteit hopen wij een positieve impact te maken en een breder bewustzijn te creëren bij onze gasten en de rest van Nederland.

Leverancier
Bidfood BV

Voor ons is duurzaamheid niet alleen een noodzaak, we zien het ook als kans om onze processen te verbeteren en klanten te ondersteunen in hun beweging naar een toekomstbestendig en duurzaam bedrijfsmodel. Samen met leveranciers, collega’s en klanten ontwikkelen we innovatieve, toekomstbestendige oplossingen. We helpen onze klanten met praktische tools en concepten waarmee we duurzaamheid behapbaar en uitvoerbaar maken. Wij geloven dat duurzaamheid en transparantie hand in hand gaan. Daarom werken we samen met onze leveranciers aan een transparante keten, zodat we precies weten waar onze producten vandaan komen en klanten makkelijker duurzame keuzes kunnen maken. Dit geldt ook voor biodiversiteit. We maken het inzichtelijk en toegankelijk, zodat we samen elke dag stappen zetten naar een duurzame voedselketen.

Producent
Farm Fields

Binnen de kalverhouderij in Nederland zijn wij uniek doordat wij onze kalveren de ruimte geven, ze laten leven in een stressvrije omgeving en onze kalveren groot brengen met voeding van eigen land komt. We streven naar een optimale biodiversiteit voor onze gronden en doen dit zonder pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen. Wij boeren op een authentieke wijze. En dat is iets waar wij trots op zijn!

Producent
Boeren van Amstel

Boeren van Amstel gelooft dat biodiversiteit en duurzame voedselproductie hand in hand gaan. Als partner in het programma Biodiversiteit op je Bord laten we zien dat lokale, natuurvriendelijke productie niet alleen goed is voor het milieu, maar ook smaakvolle en gezonde producten oplevert. Onze samenwerking met natuurorganisaties en consumenten maakt het mogelijk om bewustwording te creëren over het belang van biodiversiteit, direct verbonden aan wat er op je bord ligt. Door te investeren in biodiversiteitsstroken, weidevogelbeheer en een eerlijk verdienmodel voor boeren, dragen we bij aan een toekomst waarin landbouw en natuur samen floreren.

Producent
Bijzonder Brabants

Wij willen weten waar ons voedsel vandaan komt en wat ermee gedaan is. De portie bonen en de krop sla die we in de supermarkt kopen: hoeveel chemicaliën bevatten die? Wat worden er allemaal voor ongezonde trucs toegepast om de massaproductie van groenten betaalbaar te houden? Waar komen de groenten vandaan? Aan onze groente is niet gerommeld. Ze worden op een verantwoorde manier geteeld, gewoon in de openlucht, in onze Brabantse vollegrond.

Producent
Buitengewone varkens

Bij Buitengewone Varkens draait alles om dierenwelzijn, duurzaamheid en kwaliteit. Daarom leveren wij onze producten aan vooraanstaande restaurants, waaronder Michelin-sterrenrestaurants, die bewust kiezen voor smaakvol vlees van verantwoorde herkomst. Onze producten zijn altijd transparant te herleiden naar de locatie waar ze vandaan komen, zodat klanten precies weten waar hun vlees is geproduceerd.

Producent
Fermi Foods BV

Door bewust gekozen lokale ingrediënten en reststromen uit de voedselketen te fermenteren, maken we natuurlijke smaakmakers waarmee iedereen heerlijk, gezond én duurzaam kan koken. Lekker eten hoeft niet slecht te zijn voor onze gezondheid en ook niet voor de planeet.

Producent
Groenhartig

Wij geloven dat gezondheid plant en dier begint in de bodem, en werken dus alleen met natuurlijke middelen om ook in de bodem de bio-diversiteit en juiste balans aan mineralen en elementen te stimuleren.

Producent
TELER MADE

Bij TELER MADE vinden we bewustwording rondom duurzaamheid, lokaal produceren en gezondheid erg belangrijk. Samen met onze partner restaurants proberen we dit verder te versterken door ons aan te sluiten bij 'Biodiversiteit op je Bord'. We willen de consument leren hoe de producten die op hun bord liggen groeien en wat daarbij komt kijken. Samen kunnen we nieuwe stappen zetten in het creëren van een positieve impact voor de verbinding tussen mens en natuur.

de spelregels

Meedoen aan Biodiversiteit op je Bord betekent dat je kiest voor impact. Geen loze beloftes, maar concrete stappen. Daarom hebben we spelregels. Simpel, maar scherp.Ze zorgen ervoor dat iedereen die meedoet écht bijdraagt - in de keuken, in de keten en in hoe je je verhaal vertelt. Zo houden we de beweging zuiver, geloofwaardig en krachtig.

BIODIVERSITEIT OP JE BORD

VICOTR DE LANGE EN BAS CLOO

Gerelateerde artikelen