over biodiversiteit op je bord
Biodiversiteit op je Bord is mede ontwikkeld door Dutch Cuisine. Dutch Cuisine zet de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart voor een breed publiek.
Door (lokale) groente uit het seizoen de hoofdrol te geven en vis en vlees een bijrol, stimuleert Dutch Cuisine chefs om smakelijk, gezond en verantwoord te koken met oog voor een gezond voedselsysteem. Dutch Cuisine helpt chefs, horeca en cateraars om in te spelen op trends, te innoveren en zich daarmee bovendien positief te onderscheiden.
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een belangrijke inspiratiebron voor Biodiversiteit op je Bord. Dit is een samenwerkingsverband waarin een groot aantal natuurorganisaties, boeren, burgers, kennisinstellingen, overheden en bedrijven zich inzetten voor herstel van de biodiversiteit in Nederland.
waarom is dit belangrijk?
De huidige wijze waarop het gros van ons voedsel wordt geproduceerd, zorgt voor verlies van biodiversiteit. Dat kan en moet anders.
Dat verlies van biodiversiteit gebeurt wereldwijd, dus ook in Nederland. Het komt onder andere door (overmatig) gebruik van pesticiden, het verdwijnen van leefgebieden en het op grote oppervlaktes verbouwen van slechts één soort gewas.
Gelukkig zijn er veel schakels in de voedselketen, zoals boeren, leveranciers én de horeca, die zich inzetten voor het behoud en herstel van biodiversiteit. Deelname aan Biodiversiteit op je Bord moedigt horeca en cateraars aan om biodiversiteitvriendelijke producten op de menukaart zetten. Hiermee werken producenten en afnemers samen om biodiversiteitsherstel te stimuleren.
Voor wie is Biodiversiteit op je Bord?
Horeca- en cateringlocaties, horecaketens en cateringbedrijven kunnen als supporter, partner of ambassadeur aan het programma deelnemen. Dat is zakelijk interessant en iets om trots op te zijn! Aan ieder deelnameniveau verbinden wij allerlei specifieke voordelen, de meeste voor ambassadeurs. Neem contact op, dan vertellen we daar graag meer over.
Door het lage instapniveau van het programma is het vertrekpunt eenvoudig en kun je letterlijk steeds meer ‘Biodiversiteit op je Bord’ leggen. Ieder horeca- of cateringconcept en elk niveau van de keuken kan deelnemen. Door slimme keuzes te maken is het ook voor een ‘regulier’ restaurant of een bedrijfsrestaurant met een herkenbare menukaart mogelijk en interessant om aan Biodiversiteit op je Bord mee te doen.
Life Support System
Deze soortenrijkdom -en natuur is ontzettend belangrijk omdat het de basis vormt voor ons bestaan. Insecten bestuiven landbouwgewassen, natuurlijke vijanden van plaagdieren en ziektes zorgen dat er genoeg voedsel groeit, bodemleven zorgt ervoor dat gewassen kunnen groeien en zeeorganismen halen broeikasgassen uit de lucht. Biodiversiteit biedt namelijk meer aan mensen dan ‘genieten’. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat biodiversiteit daarom ook wel het “Life Support System” wordt genoemd.
Helaas staat deze biodiversiteit onder grote druk en onze manier van voedsel produceren en consumeren heeft daarin een belangrijk aandeel.
onze koplopers
Onze koplopers zijn restaurants, chefs, cateraars, leveranciers en producenten die door hun deelname aan Biodiversiteit op je Bord deel uitmaken van de elke dag groeiende beweging voor meer biodiversiteit.
leesvoer
Wij willen weten waar ons voedsel vandaan komt en wat ermee gedaan is. De portie bonen en de krop sla die we in de supermarkt kopen: hoeveel chemicaliën bevatten die? Wat worden er allemaal voor ongezonde trucs toegepast om de massaproductie van groenten betaalbaar te houden? Waar komen de groenten vandaan? Aan onze groente is niet gerommeld. Ze worden op een verantwoorde manier geteeld, gewoon in de openlucht, in onze Brabantse vollegrond.
Bij Buitengewone Varkens draait alles om dierenwelzijn, duurzaamheid en kwaliteit. Daarom leveren wij onze producten aan vooraanstaande restaurants, waaronder Michelin-sterrenrestaurants, die bewust kiezen voor smaakvol vlees van verantwoorde herkomst. Onze producten zijn altijd transparant te herleiden naar de locatie waar ze vandaan komen, zodat klanten precies weten waar hun vlees is geproduceerd.
Het ecosysteem is weliswaar in de eerste plaats gebaad bij het gebruik van biologische producten, maar ook bij een bewuste omgang met alle factoren daaromheen. Korte transportlijnen, het vermijden van overdaad aan jagen/vissen, bijdragen aan nieuwe aanplant van bomen, het tegengaan van vervuiling door optimaal beheer van eigen reststromen, groene energie, bewuste keuzes t.a.v. non-food etc. Met vallen en opstaan is het gelukt om een verfijnd culinair niveau te combineren met oog voor de wereld in een eigentijdse setting. En voor veel gasten in een betaalbaar segment. We zijn ook trots op ons mooie netwerk en happig op wat ons nog te doen staat.
We voelen ons erg betrokken bij onze klanten. In een dynamische markt als de horeca denkt Driessen Food optimaal mee. We helpen onze klanten de juiste keuzes te maken met de best passende versproducten. We denken graag mee in oplossingen en laten ons graag uitdagen.
Wij zijn er klaar mee! Het onnodig importeren van duizenden versproducten uit het buitenland, terwijl we in Nederland prachtige producten produceren. Doe je mee? Start vandaag met Nederlandse kwaliteit: groente, fruit, verantwoord vlees en vis. Knispervers brood, Hollandse zuivel.
Bij Albrecht staat nu ruim negen jaar voor een duurzame horeca met een minimale foodprint. Door nauw samen te werken met lokale leveranciers die de beste kwaliteit garanderen, krijgen gasten van Bij Albrecht een plant-based food experience. Bij Albrecht verzorgt ook masterclasses en coaching op maat om zoveel mogelijk chefs bewuster te laten omgaan met plantaardige producten van dichtbij.
Onze missie is geslaagd als alle koffie op natuurlijke wijze verbouwd wordt. Als we alle bestaande koffieplantages ombouwen naar brute bosplantages hebben we 21 miljoen hectare bos nodig. De aanleg van die bossen trekt bij elkaar jaarlijks 2x zoveel CO2 uit de lucht als de jaarlijkse Europese klimaatdoelstelling. Alleen maar door de lekkerste koffie te kiezen. Wij zijn verliefd op het idee en de smaak van koffie uit het bos.
Wij geloven dat gezondheid plant en dier begint in de bodem, en werken dus alleen met natuurlijke middelen om ook in de bodem de bio-diversiteit en juiste balans aan mineralen en elementen te stimuleren.
We zijn trots op onze producten en waar we voor staan, Biodiversiteit op je Bord brengt die trots extra naar boven. We hopen door ons als Ambassadeur te laten zien ook anderen te inspireren om meer te doen aan biodiversiteit en duurzaamheid.
Wij willen mensen laten zien dat duurzaam, plantaardig eten ook een spannende culinaire ervaring kan zijn. Wat wij eten heeft een grote impact op het milieu – hoe meer mensen voor plantaardig, biologisch en seizoengebonden eten kiezen, hoe beter wij met z’n allen ervoor kunnen zorgen dat we meer plek en kansen creëren voor biodiversiteit.
Het is belangrijk om als restaurant de waarden uit te dragen waar je voor staat. Biodiversiteit op je Bord sluit daar perfect bij aan. Wij zijn grote voorstander van biologische producten, schoon werken en de wereld hopelijk een beetje mooier achter laten. Daarnaast proberen wij met onze gerechten en de Hollandse groenten mensen te inspireren en te laten zien hoeveel prachtige producten er uit ons eigen land komen.
Het Scheepvaartmuseum wil in 2030 een ecopostitief museum zijn. We koken niet alleen duurzaam en op een Dutch Cuisine manier, we kunnen door deelname aan het programma ook beter uitdragen dat we dat met oog voor biodiversiteit doen. Daarnaast geeft het ons een duwtje in de rug om af en toe een stapje extra te maken.
Als vleesvrij restaurant zetten wij ons extra in om te laten zien hoe veelzijdig en smaakvol een keuken zonder vlees kan zijn. We kiezen bewust voor diverse, inheemse gewassen en duurzame zuivelalternatieven. Zo helpen we de biodiversiteit te beschermen en versterken. We zien het als onze verantwoordelijkheid om gasten bewust te maken van de impact van voedselproductie op de natuur. S
We vinden het belangrijk dat de biodiversiteit veel aandacht krijgt. En door met veel ondernemers samen deze visie te delen naar de consumenten wordt het bereik groter. Bovendien vullen de deelnemers elkaar goed aan, producenten van biodiverse producten doen mee aan het programma en die producten worden dan weer door de cateraars en restaurants verwerkt. Met elkaar maken we een mooi compleet plaatje van wat biodiversiteit nou eigenlijk inhoudt en hoe groot en belangrijk dit onderwerp is.
Het werken met biodiversiteitsvriendelijke en seizoensgebonden producten. Het bevordert innovatie en creativiteit binnen het team van Ratatouille. Dit stelt de chefs in staat om gasten te blijven verrassen met bijzondere en smaakvolle gerechten. Kortom, door deel te nemen aan 'Biodiversiteit op je Bord' combineert Ratatouille Food & Wine hun passie voor gastronomie met een bewuste keuze voor duurzaamheid, wat zowel het milieu als hun gasten ten goede komt.
ij zijn trotse ambassadeur van het Biodiversiteit op je Bord programma. Op onze menukaart vind je producten die met respect voor natuur en landschap zijn geselecteerd. Met onze biodiversiteitsvriendelijke keuzes dragen we bij aan een gezond ecosysteem en ondersteunen we duurzame landbouwpraktijken.
Het verdwijnen van biodiversiteit op ons bord is een kaalslag voor onze cultuur/ natuur. Het terugbrengen van een meer divers landschap (landbouw/ boomgaarden/ voedselbossen/ weilanden) geeft ook meer variatie in onze voeding. We streven naar agrodiversiteit en behoud van ons culinaire erfgoed. Daarom zijn we deelnemer aan het programma “Biodiversiteit op je Bord” want samen maken we meer verschil.
We nemen deel aan het programma Biodiversiteit op je Bord omdat we volledig achter hun missie staan. Ze streven naar een toename in duurzame voedselconsumptie en biologische landbouw, wat niet alleen goed is voor de planeet, maar ook bijdraagt aan een betere biodiversiteit. Door hieraan mee te doen, hopen we een positieve impact te maken en samen te werken aan een gezondere toekomst voor mens en natuur.
Al onze taartjes zijn gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen. Ze zijn kleurstofvrij, sojavrij, palmolievrij, vrij van geraffineerde suikers en gecertificeerd biologisch. Daarmee voldoen we aan de hoogste eisen die Biodiversiteit op je Bord stelt. Een betere garantie voor een positieve bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit kan je niet leveren.
Biodiversiteit is voor ons geen abstract begrip, maar de dagelijkse realiteit waarin we werken, koken en leven. Met onze deelname aan ‘Biodiversiteit op je Bord’ willen we laten zien dat goed eten begint bij een rijke bodem, gezonde ecosystemen en respect voor de kringloop van het leven. We doen mee omdat we geloven dat restaurants een sleutelrol kunnen spelen in de transitie naar een natuurinclusieve voedselcultuur. Door samen te werken met boeren die biodiversiteit versterken, door zelf natuur een plek te geven op ons erf, en door gasten hierover te vertellen, willen we inspireren én bijdragen. Het programma sluit perfect aan bij onze kernwaarden en maakt zichtbaar wat we al jaren in praktijk brengen. Wij staan niet alleen achter de keurmerken die we voeren — we leven ze. Met elk gerecht willen we laten proeven hoe lekker biodiversiteit smaakt. Aan tafel begint de verandering.
Bij Vroeg werken we graag met kwalitatieve producten van boeren uit de buurt. Mensen waarvan we het verhaal kennen en waarvan we de passie voor vakmanschap terug proeven in hun producten. Die relaties, daar zijn we trots en zuinig op. Deze boerenbedrijven kunnen alleen blijven bestaan als we bewust omgaan met ons landschap en een eerlijke prijs betalen voor deze prachtige producten. Daarom is het belangrijk dat we de hele food sector motiveren om de denkwijze te veranderen. Door als Vroeg – met het hele bedrijf - mee te doen aan Biodiversiteit op je Bord willen wij leveranciers, collega’s en gasten inspireren om actief deel te nemen aan de verbetering en verduurzaming van ons voedselsysteem.
Vanwege onze focus op duurzaamheid en lokale, seizoensgebonden ingrediënten sluiten wij goed aan op dit programma. Door deel te nemen kunnen we onze inzet voor het bevorderen van biodiversiteit versterken en onze gasten bewuster maken van de impact van voeding op het ecosysteem. Dit programma biedt een kans om nieuwe, vaak vergeten gewassen te introduceren en het belang van voedseldiversiteit te benadrukken. Zo dragen wij bij aan een duurzamer voedselsysteem, terwijl wij ons blijven profileren als pionier in duurzame gastronomie.
We vinden het belangrijk om als regionale groothandel een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van onze omgeving. Biodiversiteit speelt hierin een cruciale rol, omdat het de basis vormt voor een veerkrachtig ecosysteem en duurzame voedselproductie. Daarom hebben we ervoor gekozen om partner te worden van het initiatief "Biodiversiteit op je Bord". Dit programma helpt ons niet alleen om samen met onze klanten biodiversiteitvriendelijke producten op de kaart te zetten, maar ook om bewustwording te creëren rond het belang van biodiversiteit in de voedselketen.
Gelegen in het groene hart van Park de Stadshoeve in Zwolle (Stadshagen), laten wij elke dag zien dat duurzaamheid en genieten hand in hand gaan. Als eerste restaurant in Overijssel met het EKO-keurmerk Horeca Goud, werken wij met 80 tot 100% biologische en streekgebonden ingrediënten. Dat betekent: eerlijke producten van dichtbij, met aandacht voor mens, dier én natuur. En dat proef je – in elk seizoen, op elk bord. Bij ons staat biodiversiteit niet alleen op de kaart, maar ook in onze visie. Door te kiezen voor lokale leveranciers, seizoensgebonden menu’s en plantaardige alternatieven, maken we bewuste keuzes die goed zijn voor de aarde én onze gasten. Samen met onze partners en bezoekers bouwen we aan een voedselsysteem dat het verschil maakt.
Natuur en biodiversiteit zorgen voor onze gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Zonder evenwichtig ecosysteem zijn onze gezondheid en bestaansmiddelen in gevaar. Het behouden, en in het meest positieve geval, het herstel van de biodiversiteit zorgt ervoor dat wij een vitale leefomgeving kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Door ambassadeur van het programma Biodiversiteit op je Bord te zijn en onze gerechten te laten spreken, laten we onze gasten zien dat we het serieus menen. Wij hopen hun te inspireren zelf bewustere keuzes in voeding en producten te maken.
Rungis verbindt de chef en de teler. Door rechtstreeks samen te werken met telers in plaats van anoniem in te kopen via de veiling, nemen we concrete stappen om biodiversiteit te bevorderen. Onze aandacht gaat hierbij uit naar producten van de volle Hollandse grond en uit biologische teelt, zoals koolsoorten, bladgroenten en zeewieren uit de Oosterschelde.
Bij TELER MADE vinden we bewustwording rondom duurzaamheid, lokaal produceren en gezondheid erg belangrijk. Samen met onze partner restaurants proberen we dit verder te versterken door ons aan te sluiten bij 'Biodiversiteit op je Bord'. We willen de consument leren hoe de producten die op hun bord liggen groeien en wat daarbij komt kijken. Samen kunnen we nieuwe stappen zetten in het creëren van een positieve impact voor de verbinding tussen mens en natuur.
We moeten terug naar de intelligente eenvoud van onze natuur: wat heb jij echt nodig, welke maatstaf neem je aan? Om dat te ontdekken moeten we durven voelen. En dat voelen moeten we weer leren door ons eerst te ont-wikkelen – los te komen van alle oude patronen, zodat we de spoel opnieuw kunnen opladen.’ Biodiversiteit op je Bord kan een van die aanjagers zijn merkte ik al tijdens een bijeenkomst, daar waar producenten en koks samen aan het sparren waren. Dat geeft mij energie, en dat merk je door extra kritisch te kijken en alert te zijn op wat we zelf nu op ons menu voeren. Dat is voor een heel groot deel al biologisch, maar we zijn nu echt al producten aan het vervangen voor nog meer lokale producten. Daar wordt iedereen blij van en het geeft nieuwe energie doordat je echt met zinnige zaken bezig bent.
Als ambassadeur van het plantenrijk willen wij laten zien dat iedereen op elke manier kan bijdragen aan een beter milieu en zorg voor de natuur. Voor een duurzaam leven zijn vele vormen mogelijk. In onze horeca laten we zien dat bewust eten en drinken niet alleen goed is voor de natuur, maar ook veel lekkerder smaakt!
Voor ons is duurzaamheid niet alleen een noodzaak, we zien het ook als kans om onze processen te verbeteren en klanten te ondersteunen in hun beweging naar een toekomstbestendig en duurzaam bedrijfsmodel. Samen met leveranciers, collega’s en klanten ontwikkelen we innovatieve, toekomstbestendige oplossingen. We helpen onze klanten met praktische tools en concepten waarmee we duurzaamheid behapbaar en uitvoerbaar maken. Wij geloven dat duurzaamheid en transparantie hand in hand gaan. Daarom werken we samen met onze leveranciers aan een transparante keten, zodat we precies weten waar onze producten vandaan komen en klanten makkelijker duurzame keuzes kunnen maken. Dit geldt ook voor biodiversiteit. We maken het inzichtelijk en toegankelijk, zodat we samen elke dag stappen zetten naar een duurzame voedselketen.
doe je mee?
founders biodiversiteit op je bord
Bas Cloo en Victor de Lange
Wij hebben je gegeven ontv
Er is iets misgegaan, probeer het later opnieuw.