Utrecht / Utrecht

Noordertuin

Noordertuin
Gageldijk 3
3566 ME Utrecht
Utrecht

Een lokale en groene missie!

Noordertuin voedt Utrecht van eigen bodem. Onze uitgangspunten: de buurt & het seizoen. Voordat we Noordertuin begonnen, hebben we eerst goed onderzocht welke ingrediënten er door het jaar heen in de buurt beschikbaar zijn. Wat is er voorhanden? Wie maakt wat? Wat wordt er verbouwd? Pas toen we daar een beeld van hadden, zijn we het menu gaan maken.

Wij willen al onze ingrediënten en producten van zo dichtbij mogelijk halen. Dat betekent dat we eerst zoeken in Utrecht. Is het daar niet te vinden? Dan kijken we verder in de omliggende provincies en zo kijken we steeds een stapje verder. Ook werken wij zo min mogelijk met producten die niet in ons land groeien. Helaas zijn we nog niet zo ver, dat we alles uit ons eigen land kunnen halen. Dus soms zal er een product tussen zitten dat nog wel van ver komt. Dit minimaliseren we en kiezen we zo bewust mogelijk. Zoals bijvoorbeeld onze sinaasappelsap. Deze wordt gemaakt van sinaasappels die anders in de prullenbak zouden belanden, dat is pas zonde.

We werken samen met lokale leveranciers en partners die onze aanpak delen. Wat ons betreft hoeven kwaliteitsproducten niet van ver te komen, Utrecht (Overvecht) heeft zó veel lekkers te bieden. Zo werken we nauw samen met Voedseltuin Overvecht, zij verbouwen tegenover ons terras een groot deel van ons menu. Wij willen, samen met onze leveranciers en partners, onze voed(sel)afdruk zo klein mogelijk mogelijk, sterker nog: we willen een positieve impact maken!
Daarom gaan we ook zorgvuldig om met onze reststromen. Deze scheiden we, zodat ze weer de basis kunnen zijn voor nieuwe producten. Koffiedrab wordt gebruikt om oesterzwammen te kweken. GFT afval wordt weer compost, die weer naar de Voedseltuin gaat om ‘onze’ groenten te voeden. De Clique is onze partner hiervoor. Wij blijven continu experimenteren met ingrediënten en producten om ze veel mogelijk cirkels te sluiten.
Naast een horecaplek zijn wij meer. Noordertuin staat voor lokale verbindingen, echt contact en het delen van ideeën, initiatieven en inspirerende verhalen. Wij zijn een verblijfsplek waar beleving centraal staat. Bij Noordertuin kan je heerlijke eten en drinken, op je gemak een kop koffie drinken en neerploffen met vrienden. Wij organiseren daarnaast ook markten, bijeenkomsten en activiteiten waar je zelf aan de slag kunt en volop inspiratie op kunt doen.

Noordertuin is ambassadeur van Biodiversiteit op je Bord, een programma van Dutch Cuisine.

Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk
Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk
Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk