Gelderland / Nijmegen

Flores

Flores
Kelfkensbos 43
6511 TB Nijmegen
Gelderland
Over de chef

Luuk is steeds op zoek zich te verbeteren, nog duurzamer, nog minder verspilling, nog meer met groenten doen o.a. met bereidingstechnieken zoals fermenteren.

Luuk Freriks: “Als restaurant vervul je een voorbeeldfunctie voor de gasten. Als chef-kok wil ik mijn gasten graag inspireren om bewust om te gaan met eten en hen motiveren andere bereidingswijzen te proberen en producten te (her)ontdekken. Voor ons betekent dat veel experimenteren en uitproberen”. 

Over Flores

Bij Flores in Nijmegen draait alles om de toekomst van de Nederlandse keuken. We koken met lokale, seizoensgebonden ingrediënten uit regeneratieve tuinen en voedselbossen en verrijken onze gerechten met diepe umami- en kokumi-smaken via fermentatie en het gebruik van koji-culturen. Zo minimaliseren we verspilling en laten we zien dat plantaardige gastronomie innovatief en vol smaak kan zijn.

Onze keuken is geworteld in respect voor mens, dier en natuur. We werken met boeren, tuinders en ambachtslieden die regeneratief en kleinschalig produceren en geloven dat een goed gerecht begint bij de bodem waarin het groeit. Wild zoals gans, ree en hert komt van natuurlijke bejaging, vlees van gepensioneerde melkkoeien en rivierkreeft wordt gevangen als invasieve soort in Nederlandse wateren. Door deze keuzes vermijden we producten uit de bio-industrie en dragen we bij aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem.

Fermentatie speelt een centrale rol in onze keuken. Het stelt ons in staat om smaken te verdiepen, houdbaarheid te verlengen en reststromen te benutten. Vanuit deze filosofie ontstond Koji Kult, onze eigen lijn van plantaardige charcuterie en smaakmakers. Groenten zoals wortel, biet en koolraap worden gepekeld, gerookt en gefermenteerd met koji, een eeuwenoude Japanse schimmelcultuur die zetmeel en eiwitten omzet in rijke umami-aroma’s.

Het resultaat is een reeks producten die geen imitatie van vlees of vis zijn, maar qua structuur en complexiteit dezelfde voldoening bieden. Volledig plantaardig, natuurlijk en met karakter. Koji Kult belichaamt onze visie op de toekomst van gastronomie: ambachtelijk, circulair en met diepte van smaak.

Flores is een plek waar innovatie en traditie samenkomen, waar eten meer betekent dan genieten. Het is een manier om bewust en met respect naar de wereld om ons heen te kijken.
Flores is bekroond met een Groene Michelinster.

Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk
Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk
Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk
Sergio Herman
Niven Kunz
Luc Kusters
Jonnie Boer (1965 - 2025)
Dick Middelweerd
Willem Schaafsma
Angelique Schmeinck
Jef Schuur
Emile van der Staak
Edwin Vinke
Marco Poldervaart
Yornie van Dijk