Provincie Utrecht aan kop met aantal horecadeelnemers Biodiversiteit op je Bord

Wat je als horecazaak op de kaart zet, maakt verschil. Niet alleen voor je gasten, maar ook voor boeren en vissers die proberen duurzaam te werken. Als jij kiest voor biodiversiteitvriendelijke ingrediënten, geef je hen ruimte om dat vol te houden. Je helpt het landschap, de bodem, het water én de toekomst. Je maakt de wereld een beetje mooier. Bord voor bord. Biodiversiteit op je Bord is het landelijke programma van Dutch Cuisine dat dit mogelijk maakt. En opvallend genoeg is het de provincie Utrecht die daarin voorop loopt.

Koplopers in de keuken

In Utrecht draait sinds 2024 een zogenaamd koplopertraject. Dutch Cuisine werkt hierin samen met horecagroothandels zoals BD Totaal en Driessen Food. Zij maken het makkelijker voor restaurants en cateraars om biodiversiteitvriendelijke producten te herkennen én te bestellen. Ondertussen krijgen deelnemende horecabedrijven hulp om aan de spelregels van het programma te voldoen.

Het traject is bedoeld voor bedrijven die verder willen. Die niet alleen duurzaam wíllen werken, maar het ook echt dóén. En die daarin het voortouw nemen. De provincie ondersteunt dit initiatief — want verandering begint lokaal.

Utrecht is koploper onder de koplopers

In februari 2025 staat de teller in Utrecht al op negen officiële Ambassadeurs van Biodiversiteit op je Bord. Dat is op dit moment het hoogste aantal deelnemers per provincie in Nederland. En de verwachting? Die is dat er nog veel meer gaan volgen.

Dit zijn de voorlopers die zich al hebben aangesloten:

  • Antropia – Driebergen
  • Brasserie Buut – Doorn
  • The Greenhouse – Utrecht
  • Gys – Utrecht (2 vestigingen)
  • Kasvio – Utrecht
  • Het Lokaal – Utrecht
  • Stadsjochies – Utrecht
  • Vroeg – Bunnik

Stuk voor stuk plekken die laten zien dat anders koken wél werkt. Voor smaak, voor verhaal, voor biodiversiteit.

Nieuwsgierig waarom deze bedrijven meedoen?
Lees hier waarom Kasvio zich aansloot als ambassadeur.

Biodiversiteit begint bij keuzes. In de keuken. Op de kaart. En Utrecht laat zien hoe dat eruitziet.

Wil jij ook meedoen?
Sluit je aan. Kook anders. Maak het lekker.

In dit artikel

Biodiversiteit op je bord?

Wat je serveert, doet ertoe. Met je menu kun je biodiversiteit beschermen én herstellen. Ontdek hoe jij smaak geeft aan een levende toekomst.

Lees meer

ander leesvoer