Waarom makreel (voorlopig) van het menu verdwijnt

Doe je mee als Supporter, Partner of Ambassadeur van Dutch Cuisine en het programma Biodiversiteit op je Bord? Dan laat je aan je gasten én je leveranciers zien dat je keuzes maakt die kloppen. Dat je kookt met aandacht. En dat je bereid bent om soms iets te laten liggen. Ook als het om een geliefde vis gaat. Makreel is daar nu een voorbeeld van. Volgens Good Fish, de organisatie achter de Viswijzer, gaat het niet goed met makreel uit de Noordzee, het Kanaal en het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Er wordt te veel gevangen, de natuur kan het niet bijbenen. Sinds 2010 ontbreken internationale vangstafspraken en sinds 2019 is makreel zijn MSC-keurmerk kwijt. Inmiddels staat de soort op rood. En dat betekent dit: als jij serieus meedoet aan Biodiversiteit op je Bord, hoort makreel uit deze gebieden niet meer op je kaart.

Wat kun je doen?

Er zijn alternatieven. Overleg met je leverancier of er makreel beschikbaar is die met hengel of handlijn is gevangen. Dat kan nog. Of kies voor een andere vis die wél door de Viswijzer wordt aanbevolen. Horsmakreel uit Chili bijvoorbeeld, met MSC-keurmerk. Niet dagvers, wel verantwoord. En belangrijker nog: je kunt dit verhaal vertellen. Laat je gasten weten waarom je iets verandert. Laat zien dat je bewust kiest. En dat je keuken niet alleen draait om smaak, maar ook om toekomst. Geen makreel meer op de kaart dus. Maar wel een gerecht met karakter. Met richting. Met betekenis. Check de Viswijzer. Kies wat klopt. En maak het lekker.

ander leesvoer