Dutch Cuisine doet via het Biodiversiteit op je Bord (BOJB) programma mee aan het ‘Foodies for Nature’ initiatief van het Wereldnatuurfonds. Daarin worden jong-volwassenen bewust gemaakt over de relatie tussen voedselproductie en -consumptie en biodiversiteit. Groepjes jongeren kregen na training door documentairemaker Arjaan Hamel de opdracht om filmpjes te maken over de biodiversiteitprestaties van bestaande BOJB-horecadeelnemers. De resultaten waren heel geslaagd! Zowel de jongeren als de horecaondernemers werkten met veel plezier aan de video’s en de ondernemers kunnen deze filmpjes nu goed gebruiken in communicatie met zowel klanten als het eigen personeel.
De jongeren maakten filmpjes over de volgende deelnemers aan het BOJB-programma. Klik op de link om de filmpjes te bekijken.
Een deskundige jury beoordeelde deze filmpjes en de twee beste wonnen een prijs. TV-chef Sharon de Miranda lette bij de beoordeling vooral op de gastronomische aspecten, documentairemaker Arjaan Hamel op de technische kwaliteit en William Voorberg, onderzoeker bij Naturalis, op de relevantie voor biodiversiteit. Bas Cloo van Dutch Cuisine beoordeelde in hoeverre het Biodiversiteit op je Bord programma voldoende uit de verf kwam. Alle beoordelingen waren uiteindelijk heel positief en lagen dicht bij elkaar, maar uiteindelijk kwamen het Lokaal en Morris & Bella als beste uit de bus.
Er was meer animo voor filmpjes bij andere BOJB-horecadeelnemers maar het aantal beschikbare jongeren was dit jaar helaas beperkt. Maar niet getreurd, het programma zal ook in 2026 en 2027 plaatsvinden, dus geïnteresseerde horecaondernemers kunnen zich aanmelden (biodiversiteit@dutch-cuisine.nl).
De deelnemers
De jury
Ook meedoen?
ander leesvoer