De Amsterdamse bio-diversiteitsweken zijn van start! In oktober en november proef je bij diverse Amsterdamse restaurants hoe lekker voedsel smaakt dat goed is voor natuur en landschap. Dit is op initiatief van de gemeente Amsterdam en Dutch Cuisine.
Volgens het Wereldnatuurfonds is de biodiversiteit in agrarische gebieden in Nederland sinds 1990 met zo’n 40% afgenomen. Dat komt vooral door de wijze waarop een groot deel van onze voedselproductie plaatsvindt. Gelukkig zijn er steeds meer boeren en vissers die produceren met meer aandacht voor de natuur. Door producten van deze producenten te gebruiken helpt de deelnemende horeca ze aan een grotere afzet.
Amsterdamse restaurants die meedoen aan de Amsterdamse bio-diversiteitsweken moeten voldoen aan de spelregels van het Biodiversiteit op je Bord programma van Dutch Cuisine. Dat betekent ten eerste dat zij geen producten mogen gebruiken die heel slecht zijn voor de biodiversiteit. Denk aan zwaar bedreigde vissoorten en rundvlees dat bijdraagt aan ontbossing elders in de wereld. Ten tweede moeten zij gerechten op hun menukaart zetten die duidelijk positief zijn voor de biodiversiteit. Zie deze video voor meer informatie over het programma.
Deelnemende restaurants moeten daarnaast minimaal een deel van hun producten biologisch inkopen omdat biologische producten bewezen beter zijn voor de biodiversiteit. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal soorten vogels, roofinsecten, bodemorganismen en planten gemiddeld 50% hoger is in de biologische landbouw vergeleken met eenzelfde oppervlakte gangbare landbouw? Dat is niet alleen fijn voor flora en fauna; biologische producten zijn ook nog eens gezonder voor de mens en vaak lekkerder. Dus ga jij binnenkort lekker uit eten in Amsterdam? Doe dit dan vooral bij één van deze restaurants en eet je wereld mooier!
Momenteel nemen de volgende Amsterdamse restaurants deel aan de bio-diversiteitsweken:
We verwachten dat in de komende weken nog meer restaurants gaan meedoen. En het mooie is dat zij niet alleen tijdens deze weken aandacht zullen hebben voor biodiversiteit. Omdat zij formeel deelnemer zijn geworden van Biodiversiteit op je Bord zullen zij dat ook op langere termijn blijven doen.
Wat je serveert, doet ertoe. Met je menu kun je biodiversiteit beschermen én herstellen. Ontdek hoe jij smaak geeft aan een levende toekomst.
Lees meerander leesvoer