“Café de Ceuvel is een duurzaam en innovatief café in Amsterdam-Noord, ingebed in het circulaire creatieve ecosysteem van De Ceuvel. Het café staat bekend om zijn plantaardige, biologische gerechten die met lokale en seizoensgebonden ingrediënten worden bereid. Bij Café de Ceuvel draait alles om duurzaamheid en milieubewustzijn: het pand is gebouwd van gerecyclede materialen en het café werkt met een circulair concept waarbij afval wordt geminimaliseerd en hergebruik wordt gestimuleerd. Met een focus op sociale en ecologische impact creëert Café de Ceuvel een inspirerende plek waar mensen samenkomen om te genieten van lekker, gezond eten en tegelijkertijd bij te dragen aan een groenere toekomst. Het café is een pionier in het verbinden van gastronomie met duurzaamheid, waarbij het een voorbeeldfunctie vervult binnen de Amsterdamse en bredere Nederlandse duurzaamheidsbeweging.”
Waarom deelnemer aan programma Biodiversiteit op je Bord?
“Als Café de Ceuvel zetten we ons al jaren in voor een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem. Vanuit onze circulaire en plantaardige keuken willen we niet alleen inspireren, maar ook actief bijdragen aan het vergroten van biodiversiteit op ons bord én in de omgeving. Het programma Biodiversiteit op je Bord sluit perfect aan bij onze visie: lokaal, seizoensgebonden en met respect voor mens en natuur. We zijn deelnemer om samen met andere koplopers kennis te delen, nieuwe verbindingen te leggen en onze impact te vergroten. Met ons netwerk, onze locatie en ons enthousiasme denken we een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het programma én aan een biodiverser voedsellandschap.”
Wat heb je gedaan voor de biodiversiteit waarop je het meest trots bent?
Café de Ceuvel is onderdeel van broedplaats Zoöp de Ceuvel, dat is gevestigd op een voormalig, zwaar vervuild scheepswerfterrein. In plaats van traditionele bodemsanering is hier gebruikgemaakt van fytoremediatie: een proces waarbij specifieke planten de bodem reinigen door verontreinigingen op te nemen, af te breken of te stabiliseren. Deze aanpak maakt De Ceuvel tot een levend laboratorium voor duurzame bodemzuivering. Het voormalige industriële terrein is zo omgevormd tot een ecologisch duurzaam gebied met veel groen en water. Het biedt ruimte aan diverse planten- en diersoorten, zoals insectenhotels, bijenweides en nestplaatsen voor vogels. Als Zoöp (zoölogisch ondernemerschap) geeft De Ceuvel de natuur een stem in besluitvorming, onder andere door aanstelling van een 'Spreker voor de Levenden', die de ecologische belangen behartigt binnen de organisatie. Deze integrale benadering van De Ceuvel is een voorbeeld van regeneratief stedelijk beheer. Verder hebben wij een grotendeels plantaardig menu en verzorgen wij vaak evenementen en workshops over duurzaamheid en biodiversiteit.